preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica

Nova cesta 53; telefon: (051) 703 910; email: rkj@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
Zgrada Volosko: (051) 701 279
Područne škole: Ičići (051) 704 311; Veprinac (051) 299 082
Ovo je portal vijesti rada škole koji stvaraju učenici, učitelji i suradnici.
Sve važne trajnije obavijesti nalaze se na Vršnom web mjestu škole (otvara novi prozor preglednika).


Najnovije vijesti Škole

EUROCHILD KONFERENCIJA U OPATIJI

Autor: Serena Calderara Cvjetović, 7. 11. 2018.

Opatija je od 29. do 31. listopada 2018. bila europsko središte dječjih prava i dječje participacije ugostivši međunarodnu konferenciju  „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Eurochild je europska mreža  organizacija usmjerena na poboljšanje kvalitete života djece i mladih. Domaćini konferencije bili su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Opatija – Grad prijatelj djece.

 

U Opatiju je doputovalo 320 sudionika iz 39 zemalja, od kojih je 100 djece iz 31 države. Tema konferencije bila je  aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije osmislila su djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“.

Na svečanom otvaranju 29. listopada 2018. u 15 sati u Centru Gervais sudionicima, gostima i medijima obratili su se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović (videom), nizozemska princeza Laurentien, predstojnica ureda UNICEF-a Hrvatska Valentina Otmačić, dječja gradonačelnica Opatije Petra Deranja, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, župan PGŽ-a Zlatko Komadina, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić te mladi zagovaratelji dječjijh prava nominiranih za međnarodnu nagradu Children's Peace Prize Fahima i Tyman te uz njih i predsjednica Malte, Marie-Luise Coleiro Preca (video).  Posebno dojmljiv i motivirajuć bio je govor mlade Fahime.

Iako su govori bili različiti, imali su jednaku osnovnu misao, a to je da su djeca naša budućnost i da djeca imaju svoja prava.

 

                                        Marija Magdalena Matić i Laura Ferlan, 8.b
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / www.os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju