preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

DAN RUŽIČASTIH MAJICA U NAŠOJ ŠKOLI

Autor: Marijana Mavić, 1. 3. 2021.

Dan ružičastih majica nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Obilježava se posljednje srijede u veljači. Sve je počelo u Kanadi 2007. godine kada je dječak u znak podrške bolesnoj majci obukao ružičastu majicu zbog čega je bio izložen ruganju i drugim oblicima verbalnog nasilja.

Učenici naše škole obilježili su Dan ružičastih majica 24. veljače oblačenjem ružičastih majica, izradom plakata, razgovaranjem o vršnjačkom nasilju, gledanjem animiranih filmova, igranjem igara i slično. Koliko su bili vrijedni, pogledajte na fotografijama.

1.razred Veprinac

  

U 1. razredu PŠ Ičići učenici su na Dan ružičastih majica trčali noseći poruke protiv nasilja. Pobjednici utrke bili su svi koji su u njoj sudjelovali, jer ovaj put nije bilo bitno tko će doći prvi, drugi ili treći, već je bitna poruka koja se prenijela - da se svi trebamo boriti protiv vršnjačkog nasilja.

U 2. razredu u Ičićima prisjetili su se kako su prošle godine obilježili Dan ružičastih majica i ponovili zašto se toga dana nose ružičaste majice (mnogi učenici su se sjetili priče o dječaku koji je u znak podrške svojoj bolesnoj majci obukao ružičastu majicu i zbog toga bio napadnut od grupe djece). Pogledali su prezentaciju o vršnjačkom nasilju te naučili koja je razlika između sukoba i nasilja, koje vrste nasilja postoje te što učiniti i kome se obratiti ako vide nasilje ili sami budu žrtva nasilja. Učenici su napravili i plakat o nasilju. Na igralištu je odigrano nekoliko igara u kojima se potiče suradnja, fair play i zajedništvo.

Učenici 3. razreda PŠ Ičići na Satu razrednika pogledali su video Dan ružičastih majica, razgovarali o oblicima nasilja i kako se zauzeti za sebe, izradili su ružičaste majica na kojima su pisali poruke koje promiču nenasilje. U znak podrške odjenuli su ružičasto.

I u produženom boravku obilježio se Dan ružičastih majica. 

 

U 2.a razredu Dan ružičastih majica protekao je u ugodnom ozračju, učenici su gledali film, razgovarali o prihvatljivim oblicima ponašanja i napravili likovni uradak.

U produženom boravku 2.a razreda realizirane se prema područjima sljedeće aktivnosti: Bajke koje pomažu djeci, Gerlinde Ortner (čitanje bajke. Nakon pročitane bajke, promišljanje i komentiranje onoga što su učenici čuli). Oluja ideja -učenici olujom ideja odgovaraju na pitanje: „U svijetu gdje možeš birati što želiš biti i kako se želiš ponašati, kakvo ponašanje biraš?“. Njihove asocijacije bilježe se na ploču i komentiraju. Likovno stvaralaštvo – uređivanje razrednog panoa

U 2.b razredu Dan ružičastih majica obilježen je korelacijom između predmeta Hrvatski jezik obradom pjesme Đak prvak, prigodnim porukama, a na satu razrednika razgovaralo se o ljutnji, ispunjavanjem kratkog upitnika „Znaš li se ljutiti i kako reagiraš?“, likovnim uratkom i ružičastim majicama te drugim odjevnim detaljima ružičaste boje. Učenici su se podsjetili kako se svađom, sukobom i nasiljem ništa ne rješava i da lijepa riječ otvara sva vrata.

U produženom boravku grupa 2.b razreda obilježila je dan tako da su učenici razgovarali o vršnjačkom nasilju, kako se usmjeriti prema pozitivnom ponašanju i mirnom rješavanju sukoba te na koji način mogu razvijati samokontrolu ljutnje i bijesa. Učenici su pisali afirmativne poruke, a tonskim slikanjem ružičastih majica i narukvicama prijateljstva ukrasili su likovne radove.

Učenici produženog boravka 3.b. razreda s učiteljicom Amelie Širolom uključili su se u obilježavanje ovog za sve nas bitnog dana, 24. veljače, Dana ružičastih majica, kroz niz edukativnih aktivnosti: gledanje videozapisa „Dan ružičastih majica“, razgovor o nultoj toleranciji na nasilje, digitalni kviz, interpretacija pjesme autorice Vere Zemunić „Čemu služi prijatelj?“ i izrada dvaju plakata „Tko ne djeluje – sudjeluje!“ i „Recept za prijateljstvo“ te odijevanjem ružičastih majica. 

I ove godine 4.a sa svojom učiteljicom Gordanom Bartulović 24.veljače obojio je svoj razred u ružičasto.

Time su poručili da se ni verbalno ni fizičko nasilje ne tolerira. Učenici su napravili plakat na temu Ruka prijateljstva, pisali stihove i poruke koje promiču prijateljstvo i toleranciju, poslušali pjesmu “Ptica” u izvedbi Kim Verson ambasadorice protiv nasilja te pogledali animirani film “Pružam ruku”.

 6.b

6.c

 

Učenici 7.a razreda sudjelovali su u radionici teme aktivnog slušanja i nenasilne komunikacije,  a u 7.b razredu razgovarali su o verbalnom i emocionalnom nasilju te posljedicama koje ostavlja na osobu koja je izložena. Na satu razrednog odjela 7.d razred sudjelovao je u radionici na temu tolerancije. U uvodu učenici su definirali pojam tolerancija. Raspravljali su po čemu se razlikujemo i kako reagiramo na različitost. Učenici su se podsjetili što sve znaju o animiranom filmu i koje su vrste te su napomenuli da animirani film ne služi isključivo za zabavu, već prenosi životne poruke. Pogledali su animirani film „Tolerancija“ redatelja Branka Ranitovića i Zlatka Grgića. Na virtualnu lino ploču postavljenu u MS Teams učenici su pisali o svom doživljaju nakon gledanja kratkog filma. Djevojčice su osmislile riječi za akrostih. Posljednja aktivnost je bila ispunjavanje ankete o elektroničkom nasilju. Učenički virtualni pano zorno prikazuje sve aktivnosti:

http://linoit.com/users/SudiskasT/canvases/Tolerancija

 

Na Satu razrednika 8.c razreda održanog u ponedjeljak 22.2. obilježen je Dan ružičastih majica gledanjem animiranog filma „Tolerancija“ Zlatka Grgića nakon čega je razgovarano o različitosti i prihvaćanju različitosti te vršnjačkom nasilju koje nastaje iz neprihvaćanja različitosti tj. zbog netolerancije. U suradnji s Vanjom Kusturin Zukić, voditeljicom izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, izrađen je prigodni plakat s porukama protiv vršnjačkog nasilja koji je izložen u holu škole.

Novinarke: Petra Butorac, Meri Kružić i Ruta Šimunić
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / www.os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju