preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

 > Naslovnica
Najnovije vijesti Škole

DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST I SPRJEČAVANJE ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI

Autor: Marijana Mavić, 27. 1. 2021.

Ministarstvo prosvjete i sporta Republike Hrvatske 2003. donosi odluku da se 27. siječnja obilježava Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

Smatrajući Židove odgovornima za poraz Njemačke u Prvom svjetskom ratu, po preuzimanju vlasti u Njemačkoj 1933., Adolf Hitler započinje s provedbom progona Židova. Godine 1935. Nirnberškim zakonima u svim okupiranim zemljama Židovi se odvajaju od ostalog stanovništva u posebno ograđenim gradskim četvrtima – getima, te gube sva građanska prava. Situacija kulminira 1942. godine donošenjem konačnog rješenja židovskog pitanja.

Započeo je holokaust – sustavno i potpuno uništavanje židovskog naroda, najsramotniji i najokrutniji zločin u povijesti ljudskog roda. Otvaraju se radni logori s ironičnim natpisom Rad oslobađa, u kojima su danonoćno radili iscrpljeni, gladni i bolesni Židovi. Najzloglasniji su bili koncentracijski logori Auschwitz i Treblinka u Poljskoj, u kojima su se svakodnevno teretnim vagonima dopremali zatočeni Židovi i odvodili do plinskih komora gdje ih je čekalo „tuširanje“, ali ne vodom, već ubojitim plinom ciklonom B, a potom su njihova tijela spaljivana u krematorijima. Teško da ovdje svoje mjesto mogu naći riječi Anne Franck, najpoznatije  žrtve holokausta, da su „ljudi zaista dobrog srca“.

Nacistički logori uzeli su milijune života. U Auschwitzu je ubijeno milijun i pol ljudi, od čega veliki broj djece. Osim Židova, žrtve nacističkog terora bili su Slaveni, Romi i svi oni koji nisu razmišljali kao nacisti. 27. siječnja 1945. sovjetska vojska ušla je u Auschwitz i oslobodila preživjele. Razumljivo je stoga, da se upravo na taj dan prisjećamo žrtava holokausta, da se nikada ne zaborave, uz apel upućen cijelom svijetu – holokaust nigdje i nikada više!

 

 
CMS za škole logo
Osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija / Nova cesta 53, HR-51410 Opatija / www.os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr / ured@os-rkatalinic-jeretov-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju